Kategorier
Ikke-kategoriseret

Hvad koster en hest?

Her får du et overblik over hvad det kommer til at koste at have hest. Vi kommer ind på prisen ved anskaffelse, samt på de andre opstartsudgifter der er forbundet med et køb. Desuden får du et indblik i den månedlige omkostning som du skal forvente.

Vores mål er at du er klædt godt på, så du ikke pludselig står med håret i postkassen og en stor stak ubetalte regninger. Det er ikke billigt at have hest, men hvis du strammer dig an, så kan du få råd.

Anskaffelse

Prisen for heste afhænger af hvilken race du er ude efter, samt hvor langt du ønsker at transportere den m.v. Der findes forskellige handelsportaler med heste og annoncer for salg af heste. Se fx på Den Blå Avis og få et billede af hvad din drømmehest koster på markedet.

Priserne starter typisk fra et par tusinde, for en meget billig hyggehest, som kun kan græsse en eng el.lign. Hvis du ønsker en riderklar hest, så skal du forvente at det koster over 10.000 kr.

Priserne i 2020 for heste ligger forskelligt afhængigt af race:

RaceMinimumsprisMaxpris
Islænder3.000 kr.95.000 kr
Dansk Varmblod13.000 kr.150.000 kr.
Irish Cob3.000 kr.21.000 kr.
Blanding3.800 kr.45.000 kr.
Anden race2.200 kr.35.000 kr.

Kilde: Priser på DBA.dk

Udgifter forbundet med anskaffelsen

Pris for en handelsundersøgelse af hesten

Det er en rigtig god idé at investere i en undersøgelse af hesten ved køb. Gør det gerne til en betingelse ved køb, så du sikrer dig ikke at købe “katten i sækken”. En syg hest er en dyr hest, og det vil sprænge dit budget fuldstændig, hvis du køber en hest som viser sig at være syg.

Prisen for undersøgelsen er forskellig afhængig af din dyrlæge. Et forventet prisniveau vil være mellem ca. 1.500 og 3.000 kr.

Vælg desuden gerne en dyrlæge som du har tillid til. I denne situation er dyrlægen din rådgiver – og skal netop tjekke om der er noget du skal vide inden købet gennemføres.

Udstyr til hest og rytter

Etablering som ny hesteejer koster penge. Regn med omkring 9.000 kr. til udstyr og tøj m.v. Du sparer selvfølgelig penge hvis du allerede er rytter og dermed har tøj, strigler samt andre ting der kan genbruges.

Læs mere i vores guide til nye ryttere med de mest vigtige ting til hest og ejer.

Hvad er de månedlige udgifter?

Her får du en liste med de typiske udgifter som du får, når du anskaffer en hest. Husk at hav et godt budget for det.

BeskrivelsePris pr. måned
Foder (mindre om sommeren)250-500 kr.
Wrap200-400 kr.
Strøelse100-200 kr.
Opstaldning300-750 kr.
Smed500 kr.
Dyrlæge (sæt penge til side)400 kr.
Rideskole (valgfri)500 kr
Forsikring400 kr.
Total:2.650-3.650 kr.

Sæt derfor gerne mindst 2.000 kr. af hver måned til din hest.

Nogen beretter om at de kan gøre det meget billigere, helt ned til 1.500 kr. Men det kommer meget an på hvordan du sammensætter udgifterne, samt hvor du bor i landet – og om du klarer opstaldning hjemme.

Der kommer altid ekstra omkostninger, så sørg for at være klar når det kommer.

Andre udgifter du kan komme ud for som hestejer

Udover køb og drift af hesten kan der også komme andre ekstraudgifter.

Kastrering

Kastration af hesten koster fra omkring 2.500 kr. eksklusiv eventuelt hospitalsophold, efterbehandling og transport. Prisen afhænger mange steder efter hestens størrelse. Ofte foregår kastreringen når hesten er under 2 år.

Aflivning

Hestens liv varer ikke evigt, desværre. Det er ikke så sjovt at tænke på, men det er værd at overveje inden købet af en hest. Hvad gør I med hesten, hvis I mister interessen eller lignenede? Eller hvad sker der hvis hesten bliver meget syg? Hvis hesten er sund og rask, så er aflivning sjældent relevant.

Aflivning af hesten er en trist sag, men kan være nødvendigt.

Prisen for en aflivning består af to dele:

  1. Selve aflivningen der udføres af din dyrlæge. Prisen er typisk ca. 1.500-2000 kr.
  2. Afhentning af den aflivede hest. Prisen for afhentning af DAKA ligger på 1.900-3.900 kr. afhængigt af om hesten er med eller uden sko.

Samlet koster aflivningen mindst 3.400 kr.

Se mere om hvornår og hvordan hesten hentes af DAKA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *